Sveti Nikola je najčešći i najomiljeniji slava u Srbiji, koja tradicionalno okuplja najveći broj gostiju, a trpeza je uvek prazna jer pada u vreme Božićnog posta. Međutim, iako su pripreme za 19. decembar ozbiljno počele, mnogi Domaćice su već zabrinute zbog vrtoglavih cijena ključnih korizmenih namirnicaa nažalost, neki će morati smanjiti broj gostiju za ovaj veliki praznik.
riba glavno jelo na stolu je neizostavno, a ujedno je i najveći trošak, a na ukupan konačan račun utiču i druge namirnice, bez kojih nijedan slovenski obrok ne može biti potpun.
Osim ribe, ima ih orašastih plodova čija se cena u poslednje vreme kreće i do 2.000 dinara po kilogramu! S obzirom da su orasi, bademi i lješnjaci neizostavni za pripremu slavonskog žita i većine posnih kolača, sve više ljudi razmišlja o jedinom načinu da izbjegnu bankrot, a to je smanjenje broja gostiju.
Cijene osnovnih namirnica vrtoglavo rastu: orasi i riba glavni su sastojci velikoposne trpeze
Sveti Nikola je brza gozba, u kojoj nema mesa i mliječnih proizvoda, ali to ne znači da je jeftina. Dva glavna finansijska “pogotka” na budžet svake godine su riba i orasi.
riba je obavezno glavno jelo, a cene šarana i pastrmke kreću se od 800 do 1.200 dinara po kilogramu, dok su skuša i oslić nešto povoljniji. Ali skupa morska riba (orada, brancin, losos) odavno je postala čista luksuz.
orasi neizostavni su za koljivo i posne kolače, čija je cena najviša uoči festivala. I dok se kilogram oraha na pijacama kreće od 800 do 1.200 dinara, u supermarketima i bolje upakovanim u rinfuzi cena lako prelazi 1.500 dinara, dok očišćeni bademi i lešnici dostižu i preko 2.000 dinara za kilogram.
Jer velika količina se sprema i za velikoposnu trpezu male tortea često se servira i desetak različitih vrsta, orasi čine najveći dio ukupne cijene delicije.
Uz ribu i orašaste plodove za desert, cijena je dobra pasulj posebno je sorta tetovac značajno porasla. Cena kilograma se često kreće od 350 do 600 dinara, u zavisnosti od vrste i mesta kupovine, da li je u pitanju pijaca ili prodavnica, a s obzirom na to da se za veći obrok potroši nekoliko kilograma pasulja, ni trošak nije zanemarljiv.
Domaćice na posni sto donose i rusku salatu ili neku drugu salatu, na primjer onu sa tunjevinom, a osnova ovih salata je najčešće posna. majoneza što je skuplje od masnih alternativa.
Sušeno voće i orašasti plodovi
Pored oraha, na trpezi ili u kolačima se često nalaze i druge skupe namirnice poput badema i lešnika, čija cena ide i do 2.000 dinara. Grožđice i brusnice se često koriste u kolačima i same su po sebi skupe poslastice.
Ako domaćica bira modernije posne recepte, indijski orah su izuzetno skupi. Kvalitetne masline često se koriste za dekoraciju i predjela, a skuplje sorte maslina pravi su luksuz.
Tunjevina i sardine se koriste za posna predjela i pite, iako su sardine nešto jeftinije, kvalitetnija tuna u komadima, a ne u salamuri, košta i do 1000 dinara.
Glavni problem posne slame nije samo cijena ribe, već i velika količina sitnih i skupih dodataka poput orašastih plodova, kvalitetne konzerve, orašastih plodova koji se koriste u svim jelima od predjela do deserta, zbog čega je ukupna cijena često veća od cijene masnije slame.
(Telegraf.rs)





