Ishrana bogata vitaminima i mineralima, posebno ona bez puno dodanog šećera, povezana je sa mlađom biološkom starošću na ćelijskom nivou, tvrde istraživači sa Univerziteta u San Francisku.
Istraživači su pogledali kako različiti obrasci zdrave prehrane utiču na “epigenetski sat”, biohemijski test koji određuje i zdravlje i životni vijek.
Konkretno, analizirali su evidenciju 342 žene iz Sjeverne Kalifornije prosječne starosti 39 godina. Zatim su uporedili svoju ishranu sa merenjima epigenetskog sata, dobijenim iz uzoraka pljuvačke. Istraživači su procijenili prehranu žena kako bi vidjeli kako se ona upoređuje sa mediteranskom prehranom bogatom protuupalnim i antioksidativnim namirnicama i ishranom povezanom s manjim rizikom od kroničnih bolesti.
Otkrili su da što su ljudi bolje jeli, to su njihove ćelije izgledale mlađe. Mediteranska prehrana imala je najjaču povezanost s nižom epigenetskom dobi. Istraživači su također posebno pogledali unos šećera i otkrili da je konzumiranje hrane s dodatkom šećera povezano s ubrzanim biološkim starenjem, čak i ako su se inače hranili zdravom prehranom.
„Zato što se čini da su epigenetski obrasci reverzibilni, smanjenje dodanog šećera za 10 grama dnevno i održavanje tog smanjenja tokom vremena može biti poput vraćanja biološkog sata za 2,4 mjeseca unatrag“, kaže Barbara Laraia, autorica studije i profesorica u programu Nutrition Program, Nutrition . i zdravlje stanovništva na Univerzitetu Kalifornije, Berkli. Studija je objavljena u časopisu JAMA Network Open.
https://www.zenskimagazin.rs/storage/posts/rss/2024/Aug/254394/secer-1.jpg





