Poslastica kojoj retko ko može da odoli, posebno omiljena u toplim danima, iako je poznato da Rusi uživaju i zimi… Sada je sasvim jasno da je u pitanju sladoled.
Starinski točeni sladoledi pali su u senku novih koji nude šaroliku paletu ukusa, pa danas možete probati i one od ajvara, rakije, savije…
Ako razmišljate gde da jedete ukusan sladoledPredstavljamo vam nekoliko mjesta – bez obzira koje posjetite, nećete pogriješiti i vjerovati nam na riječ – svako je lično provjereno 😊.
Crna ovca
Vjerujem da je mali postotak onih koji ne znaju za to Crna ovca i njihovi fenomenalni sladoledi. Odlikuje ih svestranost, kremastiji i intenzivniji okus, a kako se ne smrzavaju i sporije se tope, mogu se jesti tijekom cijele godine.
Koji god okus odaberete oduševit će vas, pa je samo pitanje da li želite više mainstream okusa ili ste raspoloženi za miks, poput krem sira sa šumskim voćem, karamelizirane bijele čokolade sa slanim čokoladnim perlicama ili možda prošeka od breskve .
Od originalne radnje u Kralja Petra 58 proširili su poslovanje, pa ih možete pronaći u Njegoševoj 45, Bulevaru dr Zorana Đinđića 125, Petra Mećava 2g, galeriji i tržnim centrima na Ušću.
Novosađani mogu da uživaju u Katoličkoj porti 4 i Rodoljuba Čolakovića bb (Park Novi).
Luff
Odličan, ručni rad Luff sladolede preporučujemo svima! Vrhunski kvalitet i neobična, ali primamljiva kombinacija okusa zasigurno će zaintrigirati vaše nepce. Moja lična preporuka je sladoled od maka.
Kruška sa crnom čokoladom i orasima, krem pita, mascarpone sa belom čokoladom i borovnicom, bela čokolada sa kremom od badema i seckanim prženim bademima… ovo su samo neke od fantastičnih kombinacija, ali ima i klasičnih ukusa, zavisi šta želite preferirati.
Ove sladolede možete pronaći na sledećim adresama: John Kennedy 31g, West 65, šoping centri Galerija i Ada Mall, Kralja Petra 53 i Prote Mateja 30.
Bubamara
U Kosovskoj 5 možete probati pravi italijanski sladoled u poslastičarnici Bubamara. Prije nego što odaberete okus, možete isprobati koji vam se sviđa, bilo da je na bazi mlijeka ili vode. Za one koji se drže svoje linije preporučujem malinu bez šećera, a ako više volite mlijeko, tu su slana karamela, kapućino, đanduja, pistacija… koji god okus odaberete osjećat ćete se kao u Italiji!
IN Bubamare Kafa je također dobra, i to je specijalitet kuće affogato – kombinacija sladoleda i kafe, pa preporučujemo da time oduševite i svoje nepce.
Poslastičarnica sa stavom (Zemunska poslastičarnica)
U Zemunu, na adresi Karamatina 29, pronašli smo mesto gde se prave sladoledi sa ukusom ajvara, sira, tamnjanika, lavande, kamilice, drena, bundeve i mnogih drugih neočekivanih ukusa. Ne brinite, tu su i uobičajeni ukusi – plazma, pistacija, malina, višnja…
Avanturistima svakako preporučujemo da prije kupovine sladoleda isprobaju neobične okuse koje nudi ovo mjesto (postoji mogućnost degustacije prije kupovine). Možda vas neće svaki ukus osvojiti, ali svakako vredi probati!
Tumbler
Najstarija poslastičarnica u Beogradu, otvorena 1851. godine, ponovo je otvorila svoja vrata krajem juna nakon pet meseci renoviranja. I, budimo iskreni, izgleda odlično! Tumbler je možda najpoznatija slastičarna koja pored vrhunskih kolača nudi i sladoled.
Nalazi se u Bulevaru Kralja Aleksandra 20, preko puta zgrade Glavne pošte. Iako u skoro svakom gradu u Srbiji postoji bar jedna poslastičarnica „Pelivan“, one nisu deo istog lanca, niti imaju istog vlasnika – zajedničko im je samo jedno ime, po persijskoj reči za rvač. , borac ili heroj.
Rođaci pravih vlasnika su u Valjevu i Nišu, a ostali su, inspirisani beogradskom poslastičarnicom, otvorili istoimenu radnju.
Mjesto sa tako dugom tradicijom je samo po sebi preporuka, a osim sladoleda, preporučujemo da se osvježite njihovom bozom, špricanjem ili limunadom!
Baciti
U centru grada, u Višnjićevoj 10, nalazi se lepa Gelateria Baciti gde pored sladoleda možete probati razne kolače, kao i kafu u kornetu.
U ponudi imaju mliječne, veganske i sladolede od stevije, a ukus je jednako dobar, koji god da odaberete. Možete jesti i proteinski sladoled, ali i onaj bez šećera. Imaju i ovde zanimljive kombinacije, kao što su ruzmarin i dud, kruška u mleku sa orasima, kolačići cimet-badem, kafa u mleku…
To navode na svojoj zvaničnoj web stranici Baciti (sladoled od lješnjaka i mliječne čokolade) je zaštitni znak njihove radionice i preporučujemo da ga probate.
Moritz Eis
Osim u Beogradu i Novom Sadu, ovaj sladoled možete pronaći u Crnoj Gori, Austriji, Rumuniji, Slovačkoj, Čileu, a uskoro će biti otvorene prodavnice i u Španiji i Portugalu. Riječ je o sladoledu istinski istančanog okusa, a na svojoj službenoj stranici navode da se sladoledi prave ručno, a sirovine za proizvodnju dobivaju od malih domaćih proizvođača “kad god su u mogućnosti”.
Prodavnicu je 2012. godine osnovao Moritz Fried (Moritz Fried), austrijski bankar, i vrlo brzo se proširio na zemlje regiona i šire. Sada u Beogradu možete ga probati kao deo obroka W sladoledkoji se nalaze u TC Rajićeva.
Lopta
Odličan zanatski sladoled možete pronaći na dve lokacije u Beogradu – kod Crkve Svetog Save, Krušedolska 1a i Požeško 96b.
Kremasto, sočno, punog ukusa… Zaista, šta god da odaberete, mala je šansa da pogrešite. Osim sladoleda na bazi mlijeka, u ponudi imaju i sladolede na bazi vode.
Okusi su različiti, ali ono što preporučujemo da probate su okusi Cremino – bela čokolada i šipak sa prelivom od pistacija, makom sa prelivom od limuna i slanom karamelom.
Saporo
U italijanskoj poslastičarnici Saporo u Cara Lazara 15 možete, osim sladoleda, probati i neke od prepoznatljivih delicija zemalja južne Evrope. Tu su kroasani, kanoli, kanoncini, keksi, kolači…
poljubac (čokolada i lješnjak) je jedna od preporuka, ali ima još šerbet breskva, plazma, amaretto, ostrvo koje ne postoji (badem, badem vanila biskvit, karamela)…
Taiyaki Beograd
Italijanski sladoledi su najpoznatiji i prepoznatljivi po ukusu, ali ovaj japanski vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim! Možda je zbog svog izgleda privlačniji mlađoj populaciji, ali to ne znači da se ne biste trebali uputiti u trgovački centar Galerija i pronaći ovu zanimljivu poslasticu na drugom spratu.
Zanimljiv detalj su specijalne japanske torte, slične vaflu, u obliku ribe, punjene različitim ukusima, a možete dodati i jednoroga, peraje sirene, šarene mrvice…
Preporučujemo, pored sladoleda od nara i crnog susama, njihove milkšejkove (lični favoriti su plazma i karamela).
Muzej sladoleda
Još jedno mjesto gdje možete probati dobar sladoled u prekrasnom i šarenom ambijentu je Muzej sladoledanastala po uzoru na druge svjetske muzeje ove poslastice.
Muzej nudi više od 50 različitih ukusa sladoleda, od kojih je polovina izložena svakog dana kao eksponat u kojem posjetitelji mogu uživati. U njihovoj radionici zainteresovani se mogu upoznati sa procesom proizvodnje i kušati različite ukuse. Preporučujemo vanilu Madagaskar, žvakaća guma i mješavinu u kojoj se nalaze Piletinabela čokolada, hrskavo jagoda.
Muzej i radionica nalaze se u Uzun Mirkovoj 6, dok njihove sladolede možete probati u TC Galerija, u radnji u Ščerbinovoj 6 i na Železničkoj stanici Beograd Centar.
Gram
IN sala za hranu– u Galeriji TC nalazi se zlatna žena-ptica u zlatnom kavezu bez vrata, koja mijenja boju ovisno o godišnjem dobu. Sjedi na ulazu u kafić Gram koji također nudi odlične sladolede, a kako kažu prave ih od slatkog vrhnja i svježeg voća. Osim toga, ovdje možete popiti dobru kafu i pojesti kolače.
Predlažemo da probate rubin malina sladoled sa mrvicama pistacija i aromom bajadere.
Stari dobri klasici – Fricom sladoledi
Kombinacija raznih okusa nekima ne pristaje, pa uvijek biraju klasiku. Sladoledi koje je svako bar jednom probao ili im je među omiljenim – definitivno jesu Freecoms sladoledi koji su počeli da se proizvode 1976. godine u Beogradu i od tada su sinonim za dobar ukus.
Ima li zaista nekoga ko nije probao sladoled? Capri, Choco moco, Snjegović, Rumenko ili Dumpling? Mislim da su šanse za to vrlo male.
“Novija” generacija, kao npr mačo, Kraljurazni korneti, sladoled u šoljicama, Plazma, Sve najbolje, Quattro (porodični paket) su uvijek dobrodošli u toplim danima. Što se tiče ukusa, iako je individualan, to je lična preporuka Plazma meki led (u čaši), mačo sa puterom od kikirikija i karamelom (sendvič) i Sve najbolje.
Uživajte u sunčanim danima i za svaki slučaj jedite sladoled iz predostrožnosti – odličan je za rashlađivanje.





