Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Nikšić: U SDA raste strah da će biti izbačeni iz vlasti, pa spominju i ustupak HDZ-u

0

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ocijenio je u razgovoru za Klix.ba da SDP nije partija koja svoje stavove i principe prilagođava i mijenja prema nečijim željama, godišnjim dobima ili izbornim ciklusima.

Ovo je bio njegov komentar na pitanje kako komentira određene špekulacije koje se odnose na formiranju neke nove većine na nivou FBiH u kojoj bi bio i SDP sa HDZ-om i SBB-om, ali bez SDA?

“Vi ste potpuno u pravu kada ste rekli da se radio o špekulacijama. Interesantno je da se te špekulacije pojave u medijima koji su glasnogovornici SDA i koji u stvari špekulacije iznose preventivno iz straha da će SDA biti izbačena iz vlasti. Zbog toga ih najradije ne bih komentirao svjestan da to pojačava njihov strah od gubitka vlasti. Taj strah je pojačan i izlaskom SBB-a iz koalicije sa SDA na državnom nivou, te postoji realna bojazan da SBB neće podržati novu Vladu FBiH, ako ikada do njenog formiranja dođe. Svaka medijska ofanziva SDA u kojoj objašnjavaju kako će SDP izdati interese države završi njihovom novom izdajom interesa države i građana. Ne sumnjam uopšte da će i ovaj put biti tako, a javnost će vidjeti šta će biti novi ustupak koji će SDA napraviti HDZ. Među njihovim zastupnicima se u pola glasa već priča da je to izborni zakon”, rekao je Nikšić za naš portal.

Neodrživo stanje

SDP, kaže on, nije partija koja svoje stavove i principe prilagođava i mijenja prema nečijim željama, godišnjim dobima ili izbornim ciklusima i poručuje da SDP nikome neće biti moneta za potkusurivanje,

“Više puta smo rekli da je ovakvo stanje neodrživo, da imamo tehničku Vladu, čiji pojedinci su, za vrijeme najveće globalne zdravstvene pandemije u nekoliko desetljeća, duboko zaglibili u kriminal, umjesto da su pomagali građanima. Zato smo im dali rok od deset dana da se okonča konstituisanju Kluba Srba u Domu naroda FBiH čime bi se pokrenuo postupak imenovanja rukovodstva Federacije, kako bi konačno bili stvoreni preduslovi za formiranje vlade FBiH koja bi imala kapacitet i legitimitet da pokuša ispuniti barem minimalan dio od brojnih bajnih obećanja koja su vladajuće strukture dale građanima”, ističe Nikšić.

Upitali smo ga kako gleda na situaciju u kojoj više od 20 mjeseci imamo tehničku Vladu FBiH SDA-SBB-HDZ.

“Imamo situaciju da je neko već skoro dvije godine kidnapovao izbornu volju građana i da nije u stanju formirati vlast u Federaciji. Višedecenijski politički partneri SDA i HDZ, navodno, nisu u stanju naći zajednički jezik u formiranju Vlade, iako sa svojim privjescima u Parlamentu imaju sasvim dovoljno ruku da izglasaju novi sastav Vlade. Mišljenja sam da njima i jednima i drugima najviše odgovara ovakvo stanje”, naveo je Nikšić.

On kaže da su najveća žrtva Vlade ovih 20 mjeseci građani, bez obzira da li se radi o radnom dijelu stanovništva, nezaposlenim, penzionerima ili ljudima u stanju socijalne potrebe, koji za vrijeme pandemije Covid-19 od aktuelne Vlade još nisu dobili nikakvu pomoć, niti olakšanje.

“Svjedoci smo bili usvajanja jednog od najlošijih korona zakona u regionu, koji je u potpunosti zakasnio u odnosu na sve zemlje regije, a koji još praktično nije ni zaživio. Uz odbijanje naših 25 amandmana, te ostalih amandmana opozicije, dobili smo zakon u kojem su radnici totalno prepušteni sami sebi. Poslodavci će biti podijeljeni u podobne, stranački probrane, dok će dio onih manjih i poštenijih poslodavaca ispaštati. Uz hapšenje premijera Novalića, dobili smo situaciju gdje se Federacija BiH ekonomski i privredno od posljedica pandemije neće oporaviti minimum još pet godina”, rekao je on.

Ostavka Radončića

Upitali smo ga i kako je doživio ostavku Fahrudina Radončića u Vijeću ministara odnosno napuštanje SBB-a koalicije na državnom nivou, te da li to znači da se ipak otvaraju pitanje aktuelnih vladajućih koalicija naprimjer i na nivou Kantona Sarajevo.

“Napuštanje Vijeća ministara od gospodina Radončića samo je potvrda našeg stava da je nemoguće pod uslovima koje su postavili SDA, HDZ BiH i SNSD raditi i provoditi bilo kakvu smislenu politiku. Imate vlast u kojoj je SDA unaprijed podijelila asove i džokere HDZ-u BiH i SNSD-u dajući im moć kroz Dom naroda BiH. SDA im je dala mogućnost da upravljaju svim procesima, a onda vama ostaje da igrate ne blef i pokušate uvjeriti i sebe i druge da možete sa preostalim kartama nešto napraviti. Na kraju, imate situaciju da Vijeće ministara konstantno radi u nepotpunom, neustavnom sazivu, prvo bez ministra ljudskih prava i izbjeglica, a sad bez ministra sigurnosti, da brojne državne agencije i institucije od presudnog značaja nemaju imenovane rukovoditelje, a da nas se pritom uvjerava da eto, SDA sa DF-om spašava državu”, kaže on.

Jasno je, ističe Nikšić, da SNSD, HDZ BiH i SDA predstavljaju jedan organizam koji se međusobno održava i hrani, ali je taj organizam nažalost parazitski i on isisava život iz države i iz preostalog stanovništva. Uvjereni smo da je njihov rok trajanja u ovom obliku pri kraju.

“Iskreno, rijetko je ko očekivao ostavku Fahrudina Radončića, jer je on bio rijetki ministar koji je nešto radio u, prvo neustavnom, a zatim i potpuno nefunkcionalnom sazivu Vijeća ministara. Očito je da su odnosi u samozvanoj bošnjačkoj reprezentaciji potpuno poljuljani, jer osim potpune šutnje DF-a, stalno je prisutno i nezadovoljstvo SBB-a. Ako odvojimo ministarski rad Radončića, koji je imao dobrih stvari, od ovih političkih odnosa, uvidjet ćemo taj procjep na koji smo davno upozoravali, a to je da koalicija Petak 13 nema nikakav program i plan. Očekujem da SBB izađe iz koalicija i na nižim nivoima vlasti, ali nije SDP taj koji donosi odluke u toj koaliciji. Eventualni razlaz na nižim nivoima ostaje odluka aktera te koalicije i HDZ-a Zato je nezahvalno da prognoziram ishode preslagivanja vlasti. U strahu su velike oči i vidljivo je koliko se SDA plaši da neko drugi ne uđe u vlast umjesto njih čime bi im bila uskraćena mogućost da SDA vlada kantonalnim budžetima, što im je naročito važno pred lokalne izbore”, zaključio je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić..

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version