Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Narod još glasa za ‘mrtve Alijene kosti’, ali ne glasa za njegove žive (unuke)

0

Kada je Bakir Izetbegović rekao da je njegova stranka SDA izgubila izbore u Sarajevu jer je opozicija bolje koristila društvene mreže, zapravo je priznao da su njegovi „ratnici“ na društvenim mrežama izgubili rat. To nikako nije benigna i bezazlena politička priča kako se čini na prvi pogled. Ona prati sve svjetske populiste i autokrate od Donalda Trumpa, Viktora Orbana do Aleksandra Vučića i Recepa Tayyipa Erdogana. S tom razlikom što se priča o Izetbegovićevim internet ratnicima, pežorativno nazvanim botovima, doima kao mahalašenje i šarlatanstvo. A, nije tako. Rat botova na društvneim mrežama već je dao „danak u krvi“ i vratio se samom Izetbegoviću kao bumerang.

Primjer botovske propagande u korist SDA

U realnom političkom miljeu to je najsličnije priči koju priča potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kada je ustvrdio da je crnogorska tajna služba nezakonito pratila opozicione političare, novinare i druge ljude s javne scene te je kao nalogodavca prozvao bivšeg direktora Agencije za nacionalnu sigurnost (ANB) Dejana Peruničića. On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da su informacije koje je prikupljala tajna služba završavale na portalu Udar.me, koji je osnovan uoči parlamentarnih izbora prošle godine, a posljednju informaciju objavio je 30. augusta na dan izbora.

Ovakve tvrdnje već su davno izrečene za dirketora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, kao i za pojedine portale koje kontrolira ova Izetbegovićeva „tajna služba“. Najnoviji primjer je skandalozan tekst Avde Avdića na protalu Istraga.ba u vezi sa istragom za ubistvo Dženana Memića. Ovog novinara koji slovi kao prononsirani doušnik OSA-e javno su „zamolili“ Muris Memić kao i Ifet Feraget, advokat porodice Memić, da više ne piše o ovom slučaju jer su u njegovom tekstu prepoznali intencije za opstruiranje istrage, dezavuiranje javnosti i zataškavenje tragova koji vode ka otkrivanju Dženanovog ubice. Očito je porodica Memić prepoznala da to Avdić radi po direktivi Mehmedagića, odnosno Asima Sarajlića koji slovi kao prijatelj jednog od tajkuna za kojeg se sumnjiči da ima veze sa ovim ubistvom.

Poput Avdića, skoro svakodnevno u medijima osvanjuju imena prorežimskih novinara i savjetnika Bakira Izetbegovića koji se povezuju sa korupcijom ili prijetnjama poltičarima, pa čak i sudijama koji se drznu osuditi nekoga od tzv. bošnjačkog mainstreama.

Kulminacija ovog prljavog rata botova desila se kada je Selma Gičević, unuka Alije Izetbegovića, uputila otvoreno pismo Maliku Hadžimešiću, predsjedniku ski-kluba Bjelašnica, kao organizatoru takmičenja “Srebrna lisica”, na kojem je učestvovao njen sin koji već godinama učestvuje u trci “Srebrna lisica”, kao i na mnogim drugim ski-takmičenjima, u kojem je otkrila da se desilo javno vrijeđanje porodice Alije Izetbegovića putem razglasa (Bjelašnica, 23.01.2021.).

Selma je najastarija unuka Alije Izetbegovića i prema njegovim intimnim zapisima bila i najdraže unuče. Nikad se nije javno eksponirala i ničim nije zaslužila da njeno dijete bude tako šikanirano. Očito je platila ceh rata botova o kojem govori njen dajdža Bakir Izetbegović.

Prije Selme, ovaj danak botova platila je druga unuka Alije Izetbegovića Nađa Berberović Dizdarević koja se bila kandidirala na jednoj općinskoj listi SDA. Ona je izjavila da podržava pravo LGBT populacije na javne demonstracije, što ju je, vjerovatno, koštalo poraza i definitivnog odustajanja od političke karijere.

U ovaj kontekst se može staviti i negativan imižd koji u javnosti ima Jasmina Izetbegović, treća unuka Alije Izetbegovića. Unuke Selma, Nađa i Jasmina su zaista prave sarajevske dame i među prijateljima su veoma omiljene. Druže se sa finom sarajevskom rajom (FGR) i njihove privatne živote uopće ne odražava negativna slika koju su botovi kreirali na društvenim mrežama, naprotiv. One su naprosto nevine žrtve rata botova koje je zapodjednuo Bakir Izetbegović sa svojim savjetnicima i novinarima.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version