Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

SLOŽNA BRAĆA PO “SISTEMU”: Ismet Dedeić i Anto Ilić preko „smeća“ blokirali revitalizaciju “JP Luka” Brčko!?

0

Iako je u Brčko distriktu BiH još uvijek aktivan predmet “SISTEM” za koji je podignuta optužnica još prošli četvrtak a koja još uvijek nije potvrđena od strane Osnovnog suda Brčko distrikta BiH odnosno protiv direktora Zavoda za planiranje projektovanje i izgradnju BD BIH Ismeta Dedeića, Ante Ilića zamjenika direktora istog zavoda, Bojana Delića člana Upravnog odbora Zavoda i Azura Mustafića uposlenik istog, situacija i dalje nema svoj kraj kada je u pitanju “SISTEM”.

Naravno ne “SISTEM” kao Predmet već kao abneks ili dopuna istog predmeta barem kada su “SISTEMSKI” igrači u pitanju odnosno glavni akteri istog odnosno Ismet Dedeić i Anto Ilić i to ponovo preko aktuelnog Zavoda za planiranje projektovanje i izgradnju Brčko distrikta BiH a evo i kako.

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine nakon tri godine zastoja, je tek 2019. godine dala je zeleno svjetlo za kreditno zaduženje kod Europske banke za obnovu i razvoja (EBRD) za revitalizaciju Luke u Brčkom.

Nakon toga započeta je realizacija kredita do 10 miliona Eura kao i odobrena grant sredstva u iznosu od 3 miliona eura za nabavku lučke dizalice.

Kredit u iznosu od 10 miliona s rokom otplate od 15 godina i grejs periodom od tri godine, a kamatna stopa iznosi jedan posto, kredit je prošao oba doma Parlamentarne skupštine BiH, ratifikovalo ga je i Predsjedništvo BiH ali i odobrila Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Luka Brčko

Projekat krenuo, pa okrenuo!?

Nakon nekoliko godina zastoja, projekat je napokon krenuo uspješno sve dok se nije umiješao  brčanski Zavod tj. Zavod za planiranje, projektova i razvoj Brčko distrikta BiH na čelu sa Ismetom Dedeićem, aktuelnim direktorom Zavoda za izgradnju.

No bivši direktor Luke Brčko po uzoru na direktora Zavoda, Dedića koji kao penzioner prima platu i vjerovatno penziju iskoristio je priliku te zaposlenika Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčkog Miroslava Petrića pored posla u Zavodu ubaciti i kao Konsultanta/nadzor za projekat Luka što je jedva dočekao i njegov zamjenik Anto Ilić inače poznati kao “braća iz sistema” ako bi se uzeo predmet “SISTEM” u obzir.

Projekt Luka ima nekoliko faza: nabavka dizalice, platoa, rekonstrukcija pruge te korporativno upravljanje te angažman konzultanta talijansko-sarajevska firma Technikal-PPG Sarajevo.

Za realizaciju ovako značajnog projekta a poštujući procedura EBRD-a, izabrana je konsultanska firma Technikal-PPG koja potpisuje ugovor sa tadašnjim direktorom Luke Brčko –Marinkom Viljušićem(HDZ).

Nedugo nakon toga, umjesto Viljušića brčansku Luku preuzima Perica Josić a Viljušić „preko noći“ počinje raditi baš za konsultante Technikal- PPG, i tada počinje realizacija „plana“.

Početak realizacije!?

Kako bi se postavila nova pruga od Željezničke stanice do Luke Brčko, trebalo je “prokopati” nelegalnu gradsku deponiju u blizini brčanskog naselja Ilička, koja se nalazi na samoj obali rijeke Save.

Kao Dedeićev partner u radu je njegov zamjenik Anto Ilić (HDZ), zamjenik direktor Zavoda i član upravnog odbora Komunalno Brčko i bivši zaposlenik firme Agip doo koju u danas drži njegov otac i brat.

Već poznati dvojac Dedeić/Ilić iz akcije „sistem“ ovaj put se koluzivno(dogovorno) udružio u „smeću“, valjda narodna kaže: “u smeću su pare”.

Oni su preko povezane firme Agip d.o.o. gdje je prije Anto Ilić radio (vlasništvo njegov oca i brata) dogovorili posao da preko „dodatnih radova“ urade prvi dio u iznosu 160.000 KM jer je već izlobirano da to ne radi „Komunalno“ gdje je Ilić član Upravnog Odbora. Nakon što je posao završen onda je brčansko Komunalno preduzeće upoznalo Luku Brčko da je nakon što je „smeće“ prokopano izvjesno da će i nastati ekološka katastrofa.  Sve ovo je pratio bračanski inspektorat.

Dogovor aktera iz akcije „SISTEM“ jeste da izmjeste i sklone „divlju deponiju“ iza Brčko City parka a za taj posao baš da dobije firma oca Ante Ilića a da ponude u JP “Luka Brčko”, skuplja snaha Ilića koja tamo radi kao sekretarica.

Nova deponija smeća potencijalna ekološka bomba

Akcija krenula ko po loju, ali…

Oni su kao dobro uigrana ekipa preko zaposlenika Zavoda odnosno koji u radno vrijeme projektuje u Zavodu za izgradnju i radi kao konsultant/nadzor u projektu Luka tj. dva posla u isto radno vrijeme. Odobrili dodatne radove da se izmjesti i skloni smeće sa dionice nove ucrtane trase auto puta Brčko-Bijeljina gdje bi trebala proći pruga. No interesantno je da je ponudu predao upravo Ilićev otac sa svojom firmom Agip d.o.o. Što je naravno malo čudno i interesantno zer ne!?

Kamioni firme AGIP D.O.O.O.

Sve je realizano na osnovu slobodno možemo reći mentorstva  Ismeta Dedeića koji radi kao Direktor takozvanog Zavoda za izgradnju i koji vjerovatno prima i penziju. Odnosno on baš kao njegov i Ilićev zaposlenik radi dva različita a ista posla istovremeno u jedno radno vrijeme.

Međutim, problem je nastao baš 31. Marta 2023. godine, kada Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine nije dala saglasnost da se produži ugovor s firmom koja je na ime konsultanski posao i nadzor već naplatila oko 500.000 Eura te tražili produženje ugovor za još 12 mjeseci u iznosu od 400.000 Eura. Dok u našoj lokalnoj zajednici Brčko distrikta BiH svi štrajkaju, no možda će sad i zaposlenici Zavoda za planiranje,projektovanje i izgradnju i krenuti u štrajk kako smo ranije i najavili u satiričnom tekstu portala “TIMES.BA”.

No treba napomenutir također da prema ponudi konsultanta zaposlenik Zavoda za izgradnju bi na ime dobrog posla sa šefovima iz “SISTEMA” trebao kasirati iznos od oko 64.000 Eura za 12 mjeseci rada kao konsultat i nadzor vezano za projekat Lula Brčko. Malo li je zar ne !?

Zbog neproduženja ugovora za konsultate sve aktivnosti na projektu Luka su zaustavljeni kao i svi dodatni radovi.

A u Brčko distriktu BiH u zavodu za izgradnju, linije, krivudave crte i lukovi sa viškom kilometara trase auto puta Brčko-Bijeljina divljaju po računima i privatnim džepovima pojedinaca dok građani Brčko distrikta uzaludno štrajuku i traže svoja prava. Dok istovremeno iza zatvorenih vrata i kuliša Zavoda za izgradnju i Luke Brčko mnogi češu i maste svoje brkove. A dok Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okreće svoju glavu od problema i svaljuje svoju lijenost i usporenost na Policiju Brčko Distrikta BiH, dok istovremeno pojedine sudije ispijaju kafe sa prvo potuženiima za vrijeme faze potvrđvanja optužnice ovih istih aktera iz ovog teksta odnosno “BRAĆOM SISTEMA”.

Nastavit će se…

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version