priprema:
U dubokoj šerpi pomešajte kakao prah, šećer, so i mleko na srednjoj vatri dok smesa ne postane glatka i ne počne da ključa. U posebnoj posudi umutite žumanca. Postepeno sipajte oko 1/2 šolje vrele mešavine kakao praha u žumanca, neprestano mešajući. Ovaj proces sprečava da se jaja zgrušaju kada se dodaju vrućoj smesi.
Smjesu od temperiranih jaja vratite u šerpu sa preostalom mješavinom kakao praha. Kuvajte na srednjoj vatri, neprestano mešajući drvenom kašikom, dok se smesa malo ne zgusne i ne prekrije poleđinu kašike, oko 5-7 minuta. Ne dozvolite da proključa.
foto: envato
Procijedite kremu kroz fino cjedilo u čistu posudu da uklonite tvrdo kuhana jaja ili grudvice. Dodajte slatko vrhnje i ekstrakt vanile. Smjesu prekrijte plastičnom folijom, pritiskajući je direktno na površinu kreme da se ne stvori korica. Ostavite smjesu u hladnjaku najmanje 4 sata ili preko noći dok se potpuno ne ohladi.
Kada se ohladi, sipajte kremu u aparat za sladoled i mutite, obično oko 20-25 minuta, ili dok smjesa ne dostigne konzistenciju mekog sladoleda za posluživanje. Prebacite tučeni sladoled u hermetički zatvorenu posudu. Stavite komad papira ili plastičnu foliju direktno na sladoled kako biste spriječili stvaranje kristala leda. Zamrznite najmanje 4 sata ili preko noći dok se ne stegne.
Poslužite svoj domaći čokoladni sladoled u zdjelicama ili kornetima. Za dodatni užitak, poprskajte ga čokoladnim sirupom ili šlagom. Ova kremasta poslastica savršena je za vruće ljetne dane, porodična okupljanja ili kad god poželite da se počastite ukusnom čokoladnom poslasticom.
https://www.zenskimagazin.rs/storage/posts/rss/2024/Jun/252334/domaci-sladoled-od-cokolade-rss.jpg





