Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Beograd dobiva pametne telefonske govornice

0

U Beogradu je predstavljen projekt “pametnih” telefonskih govornica, koji obuhvata zamjenu 100 govornica u središnjim gradskim općinama.

Ove govornice će osim telefonskih poziva nuditi besplatan internet, SOS poziv, punjenje mobilnih uređaja, a  na interaktivnom ekranu osetljivom na dodir pametne govornice će pružati informacije i o gradskim servisima, mapi grada i linijama gradskog prijevoza, turističkoj i kulturnoj ponudi grada.

Po riječima predsjednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, Beograd postaje jedan od tri grada na svijetu, poslije New Yorka i Londona, koji će imati ovakve digitalne telefonske govornice.

Ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji u vezi s digitalizacijom telefonskih govornica potpisali su kompanija “Telekom Srbija” i Strawberry Energy, koja je pionir u razvoju pametnih IoT uređaja i “smart city” rešenja.

U okviru prve faze projekta, čija je vrijednost 2,5 milijuna eura, na jesen će biti zamijenjeno prvih 50 govornica, navodi se na službenim stranicama Vlade Republike Srbije.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version