Nema ništa bolje od deserta koji spaja jednostavnost, raskošan ukus i ljetnu svježinu u jednom zalogaju.
Pečene breskve sa karameliziranim orasima i sladoledom savršena su kombinacija toplih, sočnih breskvi, hrskavih oraha obogaćenih zlatnom karamelom i hladnog kremastog sladoleda koji se topi u ustima. Ovaj desert nije samo vizuelni užitak, već i eksplozija tekstura i mirisa koji će osvojiti vaše čulo ukusa i svaki trenutak pretvoriti u pravu poslasticu. Bilo da želite impresionirati goste ili se počastiti, ovo je recept koji spaja eleganciju i udobnost u svakom zalogaju.
Sastojci:
- 2 breskve
- 100 grama oraha
- 2 kašike meda
- 5 kašika šećera
- 50 grama putera
- štapić cimeta
- malo soli
- 100 ml vode
- 2 kuglice sladoleda
- listovi mente
Za ovaj recept odaberite krupne i zrele, ali čvrste breskve. Karamel sos treba pržiti kratko – samo 1-2 minuta, inače će biti prepečen i može biti gorak. Ovaj ukusni desert posebno je dobar u toplom obliku – stvara dobar kontrast sa hladnim sladoledom, ali ga možete jesti i kada su breskve hladne.
Kako pripremiti breskve sa karameliziranim orasima i sladoledom?
U manju posudu stavite šećer, med, so, cimet, zalijte vodom i pustite da proključa. Dodajte orahe i kuhajte 5 minuta. Zatim sve prebacite u zagrejanu šerpu sa puterom i pržite 2 minuta.
Breskve prepolovite i uklonite košticu. U tiganj sa sirupom dodajte breskve i pržite oko pet minuta. Breskve stavite u činije za serviranje, dodajte kuglice sladoleda, prelijte preostalim sirupom i ukrasite listićima mente.
https://www.zenskimagazin.rs/storage/posts/rss/2025/Nov/264552/73.jpg





