Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Bloomberg – Putin priprema teren za veliku pobjedu na ustavnom referendumu

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin na putu je da osigura uvjerljivu podršku u namjeri da produži svoju dvodecenijsku vladavinu potencijalno do 2036. godine, dok se Kremlj suočava  s kritikama zbog svojih agresivnih napora da pridobije podršku za ruskog čelnika.

Putin, bivši pukovnik KGB, koji je došao na vlast u 2.000. godini, već je najdugotrajniji ruski čelnik nakon sovjetskog diktatora Josefa Staljina. Ruski čelnik predložio je izmjenu u ustavu koja bi mu dala pravo da se natječe za još dva šestogodišnja mandata kada mu aktuelni mandat istekne u 2024.

– Glasamo za zemlju za koju smo naporno radili i koju želimo predati našoj djeci i unucima – poručio je Putin Rusima u jučerašnjem televizijskom obraćanju.

Glasanje je počelo prošle sedmice a izlazne ankete državnog zavoda Vtsiom objavljene u ponedjeljak pokazale su podršku 76 posto Rusa ustavnim reformama. Odziv je već dostigao 46 posto glasača, sudeći po Centralnoj izbornoj komisiji.

Iako se traži prosta većina pozitivnih glasova i odziva više od 50 posto glasača, Kremlj će biti zadovoljan tek s nadmoćnom većinom od više od 70 posto u obje kategorije, tvrdi Aleksej Muhin, čelnik Centra za političke  informacije sa sjedištem u  Moskvi.

Putin (67) suočava se s padom podrške dok ruska ekonomija posrće pod posljedicama krize s koronavirusom i padom cijena nafte, prenosi Bloomberg.

Share.

Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version