Gljive su omiljeni sastojak mnogih jela zbog svog bogatog umami okusa, svestranosti i nutritivne vrijednosti.
Međutim,njihova kratka svježina često predstavlja problem u planiranju obroka,posebno onima koji nastoje smanjiti bacanje hrane. Njihova osjetljiva struktura i visok sadržaj vode čine ih podložnim brzom kvarenju, ako se ne skladište na odgovarajući način.
Prema riječima stručnjaka za uzgoj gljiva Elliota Webba iz kompanije Urban Farm-It, mnogi prave ključnu grešku pri čuvanju gljiva,ostavljaju ih u plastičnoj ambalaži u kojoj su kupljene. “Plastika zadržava vlagu i time ubrzava njihovo propadanje”, objasnio je Webb.
Umjesto toga,preporučuje se da se gljive prebace u papirnu kesu obloženu kuhinjskim ubrusom. Ova metoda omogućava bolju cirkulaciju zraka i upija višak vlage, čime se značajno produžava njihov vijek trajanja. Na ovaj način,cijele gljive mogu ostati svježe u frižideru i do sedam dana,dok narezane obično traju samo jedan do dva dana.
Webb također savjetuje da se gljive ne peru prije spremanja, jer dodatna vlaga može dodatno ubrzati njihovo kvarenje. Ipak, čak i ako počnu omekšavati, takve gljive ne treba bacati – još uvijek su odlične za pripremu kuhanih jela poput rižota, variva ili supa.
– OGLAS –
Za prave ljubitelje gljiva, Webb predlaže uzgoj kod kuće pomoću seta za uzgoj gljiva. “Domaće gljive idu direktno s uzgoja na tanjir,što garantuje svježinu i izuzetan okus koji ne možete dobiti iz prodavnice”, poručio je.
Datum i vrijeme objave: 23.11.2025 – 20:08 sati





